čebelnjak na Lukčevi domačiji

Med iz Kostela: Ko narava piše zgodbo čebelarstva

Bine LikarBlog, Nekategorizirano

V idilični zeleni dolini med gozdovi Kočevskega roga in reko Kolpo čebelarstvo ni le gospodarska dejavnost. Je kulturna dediščina, prežeta s spoštovanjem do narave in potrpežljivostjo, ki jo zahteva delo s čebelami. V času, ko se pomen lokalne hrane in trajnostnega kmetovanja krepi, kostelski čebelarji dokazujemo, da se iz srčnih rok in neokrnjene narave lahko rodi med izjemne kakovosti.

Okolje, ki diha z naravo

»Pri nas čebele res dihajo z naravo. Ko si med panji, slišiš brenčanje kot pesem življenja,« povedo lokalni čebelarji.

Kostel kot prepoznaven del kočevske slovi po svoji divji lepoti. Pokrajina je prepletena z gozdovi, pašniki, rečnimi dolinami in cvetočimi travniki in ponuja idealne pogoje za čebeljo pašo. Neobremenjeno okolje, kjer ni večjih industrijskih obratov ali intenzivne rabe pesticidov, omogoča čebelam nabiranje cvetnega prahu, medičine in mane iz naravno prisotnih rastlin: lipe, javorja, smreke, hoje, akacije, regrata in številnih gozdnih in travniških cvetlic.

Čebelarstvo v Kostelu in na kočevskem ima močne korenine. Znanja in veščine se prenašajo iz roda v rod, pogosto v okviru družin, kjer čebelarjenje ni le obrt, ampak del identitete. Stari panji iz smrekovega lesa, postavljeni v lesene hišice z barvnimi poslikavami in motivi, pričajo o čebelarski tradiciji, ki se ni izgubila niti v času največjih sprememb.

Josip Kajfež – čebelarski vizionar iz Kostela

Rodil se je leta 1881 v Novih selih v Kostelu in že zgodaj prevzel čebelarstvo od svojega očeta. Bil je pionir sodobnega čebelarjenja – med prvimi je uporabljal AŽ panje in leta 1920 ustanovil plemenilno postajo za vzrejo matic na Stružnici. Čebelaril je z več kot 100 čebeljimi družinami in objavljal strokovne članke v reviji Slovenski čebelar. Bil je prvi predsednik Čebelarske podružnice Kostel in pomemben mentor številnim čebelarjem.

Kočevski gozdni med – zaščitena kakovost iz gozdov

Kostelska pokrajina je del območja jugovzhodne Slovenije, ki velja za značilno, čisto pašno območje čebel. Le tu se lahko prideluje med posebne priznane kakovosti z zaščiteno označbo porekla ¸na ravni EU, Kočevski gozdni med.