Igrifikacija. Kaj to pomeni?

Bine LikarDoživetja

 

Že leta 2017 smo se na Lukčevi domačiji poimenovali »prva igrificirana turistična kmetija«. Vse do danes nisem zasledil nobene turistične kmetije, ki bi se deklarirala kot igrificirana. Odločitev za uvajanje igrifikacije v našo ponudbo izhaja iz potrebe po drugačni ponudbi, ki jo ponujajo ostale turistične kmetije. Osnovni ponudbi dodajamo zanimive vsebine, ki popestrijo bivanje naših gostov in gostov, ki bivajo v destinaciji Kočevsko.

Beseda igrifikacija (Gemification) ni nov pojem. Lahko pa rečemo, da je to pojem tega tisočletja. V vsakdanu jo redko uporabljamo, zato zveni nekoliko tuje in jo težko razložimo. Strokovna definicija besede je zapletena in neprijazna. Gre za igranje iger oziroma reševanje konkretnih problemov, v katerih sodelujejo posamezniki ali skupine. Da bi prišli do rešitve se poslužujejo različnih tehnik, pristopov, načinov logičnega razmišljanja, timskega dela in vživetosti v okolje in vlogo, ki jo igra ali problem predstavlja. Igralci med igro dobivajo različne spodbude v obliki točk, pokalov, lestvic, značk, napredka po stopnjah, dodatnih izzivov. Vse to jih motivira, jim daje energijo in jih žene proti cilju čim bolje odigrati igro ali rešiti zastavljen problem.

Igrifikacija ima tri osnovne dele. To so komponente, mehanika in dinamika. Med komponente spadajo dosežki, značke, avatarji, stopnje, lestvice in podobno. Elementi mehanike so nagrade, izzivi, sodelovanje v skupini in tekmovanje. Dinamika ima v osnovi pet elementov. Sem spadajo različne omejitve v času in prostoru, čustva, zgodba, napredek v igri in odnos do soigralcev in vsebine igre.

V nadaljevanju vam predstavljam dve igri, ki smo jih razvili na Lukčevi domačiji in jih je vredno preizkusiti, ko pridete na oddih v Kostel ali Kočevsko. Tudi iz sosednje Bele krajine ni daleč do nas.

 

Soba pobega »Skrivnost legende«

Soba pobega (angleško escape room) je v Sloveniji prisotna šele od leta 2014. Soba pobega je igra v kateri sodeluje skupina ljudi. Naloga skupine je rešiti uganke, logično razmišljati in se s skupnimi močmi rešiti iz zaprtega prostora v določenem času.

Zgradili smo lastno sobo pobega »Skrivnost legende« in priredili lokalno zgodbo, kjer se igralci z njo poistovetijo s pomočjo pristnih oblačil. Avtentičnost rekvizitov v sobi pa še dodatno pričara veličino zgodbe. Ustvarjanje doživetij za obiskovalce je naša dolgoletna strast. Igrifikacijo že nekaj časa uspešno uvajamo v turistično ponudbo. Lotili smo se izziva, da na podeželju naredimo igro escape rooom (soba pobega), ki je značilna za mesta, oziroma za mestna središča.

Peter Klepec je legendarni junak zgornje kolpske doline. Slutil nevarnost, zato je sporočilo o viru njegove moči skril v svojem bivališču, da ga sovražniki ne bi našli in uporabili za svoje zle namene. Podajte se na vznemirljivo dogodivščino v izvirnem ambientu. Namigi, ki jih je Peter pustil vaščanom, vam bodo pomagali razvozlati skrivnost legende.

 

Gozdna pustolovščina »Skrivnost za malimi vrati«

Podajte se po poti Ane in Luka, ki sta v bližnjem gozdu naletela na nenavadno skrivnost. Ob drevesnih deblih, v starih štorih, med skalami, pokritimi z mahom, sta odkrila… Podajte se po njuni poti, spoznajte skrivnost in razrešite uganko. Za malimi vrati vas čaka presenečenje.

Dogodivščina poteka na travniku in v gozdu in traja eno uro. Primerna je tudi za majhne otroke.