Ekološko pridelano sadje in izdelki

Bine Likar Narava


Ekološko pridelano sadje in izdelki so posledica lokacije kmetije in kmetovega skrbnega ravnanja z zemljo.

Kmetija, ki želi pridobiti ekološki certifikat za sadje mora skozi proces tri letnega procesa preusmerjanja. Prvi ekološko pridelani sadež se lahko pobere in prijavi v sistem šele četrto leto. Z ustreznimi dokazili o načinu preteklega kmetovanja in neuporabi fitofarmacevtskih sredstev in gnojil,  lahko kmetija ustrezno skrajša čas za pridobitev ekološkega certifikata.

Predpisi za ekološko pridelavo sadja strogo omejujejo uporabo kemičnih sredstev , gnojil in pesticidov. Varen izdelek za naše zdravje lahko zraste le na zdravi zemlji in zdravem okolju. Okolje kmetije je zelo pomembno. Tveganja lahko predstavljajo sosednje kmetije, ki kmetujejo neekološko. Veter lahko zanese škropiva na ekološko kmetijo in jo tako onesnaži. Tudi bližina industrije, cest in velikih mestnih središč je lahko  sporna za neoporečnost zemlje in pridelkov. Preverjanje izpolnjevanja pogojev se vrši enkrat letno. Izbrani certifikacijski organ pregleda kmetijske površine, postopke pridelave in predelave,  odvzame vzorce zemlje in sadja ter jih pošlje v analizo. V kolikor so rezultati analize brez sledi uporabe prepovedanih sredstev, podeli kmetiji ekološki certifikat za eno leto.

Za vsa ekološka živila znotraj EU veljajo ista pravila in standardi. Uradni znak v obliki zelenega lista na embalaži izdelka jamči, da je ta izdelek izdelan iz ekoloških sestavin ali je živilo pridelano na ekološki in trajnosten način.

Področje Kostela in celotne Kočevske je pretežno gozdnato območje, ki je redko poseljeno. Okolje je zdravo in neobremenjeno. Nekaj intenzivnega kmetijstva je le ob neposredni okolici mesta Kočevje. Pred kratkim je Zavod Kočevsko uspešno zaključil projekt O Kočevsko . 13 ponudnikom je strokovna komisija podelila pravico uporabe kolektivne blagovne znamke. Med 46 izdelki, ki so prejeli pozitivno oceno je veliko izdelkov iz lokalnega ekološko pridelanega sadja.

Sadje se na Kočevskem področju prideluje pretežno v ekstenzivnih (travniških) sadovnjakih. V teh sadovnjakih so zastopane stare sorte, ki so jih posadili še Kočevarji. Te sadne sorte so odporne na škodljivce in jih ni treba pred njimi ščititi, kot je to nujno pri novodobnih »industrijskih« sortah. Uživanje takšnega sadja in izdelkov je varno za naše zdravje. Vsi ki se tega zavedamo in posegamo po tem sadju in izdelkih hkrati prispevamo tudi k ohranjanju mozaika kulturne krajine.